6e jaar

Auto

In de derde graad auto krijg je een pak veelomvattende vakkennis mee. Zo leer je correct periodieke onderhoudsbeurten en metingen oordeelkundig uitvoeren met moderne testapparatuur; je leert hoe je de mechanische toestand van de motor moet controleren. Bovendien krijg je beroepsgerichte theoretisch-technische kennis mee : inzicht in de constructie en de werking van verbrandingsmotoren. Een stageperiode in een garage vormt een interessante aanvulling op de schoolse opleiding.

Na het zesde jaar Auto kan je je nog verder specialiseren in het zevende jaar Auto-elektriciteit.

Elektrische Installaties

Elektriciteit heeft je altijd al geboeid. Maar liever nog dan de theorie ben je bezig met echte schakelingen en installaties. Deze richting biedt je een praktische opleiding tot installateur en hersteller van elektrische toestellen. Je krijgt eveneens een behoorlijke basiskennis mee van licht- en huisinstallaties. Verder word je ingewijd in de basishandelingen van de hersteller ‘witgoedapparatuur’.

Houtbewerking

In de derde graad houtbewerking wordt je opleiding gespecialiseerd: je leert ontwerptekeningen lezen en aan de hand daarvan opdrachten uitvoeren. De materialen die in de houtverwerkende industrie gebruikt worden hebben geen geheimen meer voor jou. Je leert gereedschappen en houtbewerkingsmachines gebruiken, instellen, regelen en onderhouden.

Restaurant en Keuken

In de afdeling restaurant en keuken word je praktisch voorbereid op de verschillende functies in de horecasector. Je leert er hoe belangrijk teamgeest is en hoe flexibiliteit echt onmisbaar is. In een ruim aantal stage- en praktijkuren staat de beroepsvaardigheid centraal: gerechten bereiden, stijlvol ontvangen en hoffelijk omgaan met klanten, basisregels van hygiëne en voedselveiligheid, tafelschikken enz.

Maar ook talen komen aan bod, net als bedrijfsbeheer en de harmonie tussen wijnen en gerechten. Dit is een echte praktische opleiding!

Tweewielers en lichte verbrandingsmotoren

De afdeling tweewielers en lichte verbrandingsmotoren streeft een hoge beroepsbekwaamheid na. Je leert er alles over moderne fietstechnologie en mountainbikes, bromfietsen en motorfietsen in alle types, tuinbouwmachines enz. De opleiding loopt in nauwe samenwerking met de beroepsfederaties en de plaatselijke nijverheid. Zowel in het vijfde als het zesde jaar volg je een ruime stage bij een fietshersteller of een bromfietshersteller. De opleiding tweewielers en lichte verbrandingsmotoren is een echte aanrader voor gemotiveerde leerlingen en biedt uitzicht op een boeiende job.

Industriële wetenschappen

Ben je geïnteresseerd in wetenschappen en technologie en vooral in de wetenschappelijke benadering ervan? Dan is industriële wetenschappen iets voor jou! Industriële wetenschappen houdt géén praktische opleiding in, maar vormt een degelijke voorbereiding op hogere studies. In de eerste twee jaren maken we werk van basisvakken als wiskunde, wetenschappen en talen. Technische vakken zoals mechanica, elektriciteit-elektronica en elektromechanische processen horen er ook bij.

Elektromechanica

De naam zegt het zelf: zowel elektriciteit als mechanica vormen samen de basis van deze technisch-theoretische opleiding. Eén van de meest polyvalente technologische studierichtingen!

Wiskunde is belangrijk om de theoretische achtergrond van de technieken te begrijpen.

Autotechnieken

De studierichting autotechnieken streeft vooral de beroepskwalificatie na. Je wordt er opgeleid tot technicus van personen- en bedrijfsvoertuigen. Zo leer je een grondige diagnose te stellen en een volledige ‘tune-up’ uit te voeren bij personenwagens met behulp van specifieke apparatuur. Je leert eveneens zelfstandige herstellingen uitvoeren en controleren. Je bent op de hoogte van autotechnische en organisatie-technische vooruitgang.

Elektrische Installatietechnieken

In de derde graad elektrische installatietechnieken gaat de klemtoon liggen op elektronische schakelingen en metingen. In de lessen technologie werk je rond lichtinstallaties, verwarming, motorschakelingen, elektronische vermogensregeling, laag- en netspanningsinstallaties. Hierbij gebruik je zowel relaisschakelingen als elektronische sturingen. In de meettechniek en in het laboratorium nemen de elektronica en de computer een steeds ruimere plaats in.

Mechanische Vormgevingstechnieken

Mechanische technieken … een begrip dat in de moderne industrie niet meer weg te denken is. In de tweede graad leer je computertekenen en omgaan met moderne computergestuurde technieken (CNC-machine). Je krijgt een behoorlijke basis mechanica en materialenleer. Je leert machines en werktuigen kennen en gebruiken. En natuurlijk ontbreekt het niet aan een degelijke praktische vorming: machinale bewerkingen, lassen, montage en demontage , …