Keuze Sport
Sportieve leerlingen vinden drie elementen terug.
- Beweging: je beoefent verschillende sportdisciplines, ook nieuwe, die niet in een gewone LO-les aan bod komen. Je traint en onderzoekt hoe je je techniek kan verbeteren en tot betere prestaties kan komen.
- Onderzoek: binnen een sportieve context bestudeer je op een wetenschappelijke manier zaken als beweging, rust, voeding en veiligheid. Je bestudeert het verband tussen sportprestaties en wetenschappen zoals biologie, fysica en chemie.
- Sociale en communicatieve vaardigheden: deze vaardigheden zijn heel belangrijk in sport. Je leert hoe mensen met elkaar omgaan en communiceren. Dat pas je dan toe in een sportieve context. Zo word je zelf ook sociaal vaardiger.
Vind jij het ook zo fascinerend hoe sportatleten voortdurend hun prestaties verbeteren dankzij nieuwe technieken, voedingsmethodes en trainingsvormen? Als jij ook zin hebt om de link tussen beweging en wetenschap te onderzoeken, is jouw keuze voor Sport de juiste! Je moet zelf geen topatleet zijn, wel is het belangrijk dat je openstaat om positief en actief te bewegen in combinatie met theoretisch onderbouwde onderzoeken in functie van het menselijk lichaam.
Keuze STEM
Dit keuzegedeelte kan je beschouwen als een verkennende ‘mini-basisoptie’ of een lightversie van de basisoptie. De inhoud en aanpak zullen dan ook gelijkaardig zijn.
Keuze Voeding & horeca
Dit keuzegedeelte kan je beschouwen als een verkennende ‘mini-basisoptie’ of een lightversie van de basisoptie. De inhoud en aanpak zullen dan ook gelijkaardig zijn.
Keuze Moderne Talen
Alle leerlingen van de eerste graad leren Nederlands, Frans en Engels in hun algemene vakken. Het keuzegedeelte moderne talen bouwt hier op verder, maar legt eigen accenten. De drie talen – Nederlands, Frans en Engels – komen aan bod.
Je moet een interesse hebben voor talen, maar je moet zeker geen talenknobbel zijn of nu al sterk zijn in talen.
Je leert om je nog beter mondeling en schriftelijk uit te drukken in verschillende situaties. Het is ook de bedoeling dat je in contact komt met Engels- of Franstaligen. Dat kan op veel manieren: via mail, chat, een uitstap, een uitwisseling … De taal is ook een toegangspoort om in contact te komen met andere culturen en landen. Ook op dat vlak verruim je je kijk op de wereld.
Niet alleen het leren van taal zelf staat hier centraal, maar ook hoe taal werkt. Hoe draagt taal bij tot de cultuur of groep waartoe je behoort? Hoe bepaalt taal voor een stuk mee wie je bent. Of wat leert onderzoek over gelijkenissen en verschillen tussen talen jou?
We willen tot slot ook je interesse in taal en literatuur verder aanwakkeren, zodat je geniet van taal. Je geeft je fantasie en verbeelding een kans en je durft creatief aan de slag gaat (voordracht, podcast, film, strip, poëzie …).