Aanvullende Algemene Vorming

foto AAV

Op regelmatige basis organiseren we INFOSESSIES. Klik hier voor de exacte data en locaties.

 

Doel

Je hebt vroeger het secundair onderwijs niet afgemaakt en je wil alsnog een diploma Hoger Secundair Onderwijs behalen. Dat is mogelijk via het volgen van de opleiding Aanvullende Algemene Vorming (AAV). Een diploma Hoger Secundair Onderwijs heb je nodig als je wil doorstromen naar het Hoger Onderwijs of voor bepaalde functies in de openbare sector. Bij sommige werkgevers kom je met een diploma in een hogere loonschaal terecht. Of misschien wil je verder studeren of met meer zelfvertrouwen door het leven gaan. Veel van onze cursisten volgen AAV om hun kinderen te kunnen helpen met huiswerk.

Inhoud

De opleiding Aanvullende Algemene Vorming is modulair opgebouwd en bestaat uit een aantal vakken van de derde graad van het secundair onderwijs: Nederlands, wiskunde, moderne vreemde talen, wetenschappen, cultuur, maatschappij, informatie- en communicatietechnologie. Je leert tijdens de opleiding bovendien basisvaardigheden die je nog heel je leven kunt gebruiken: organiseren, samenwerken, leren leren, ... genoeg redenen om te starten dus!

Studiegetuigschrift

Om het diploma van het secundair onderwijs te behalen moet je de opleiding Aanvullende Algemene Vorming combineren met een diplomagerichte beroepsopleiding. Ons centrum biedt meerdere opleidingen aan die in combinatie met algemene vorming tot een diploma secundair onderwijs leiden:  Opvoeder/begeleider, Zorgkundige, Interculturele medewerker, Automechanica, Kok, Hotelbedrijf, Meubelmakerij, Maatwerk damespatronen, 2 types lasser, Residentieel elektrotechnisch installateur, Bakkerij en Slagerij. Ook als je in een ander centrum een diplomeerbare beroepsopleiding volgt of gevolgd hebt, kan je bij ons terecht om AAV te volgen.

De opleiding Aanvullende Algemene Vorming en de beroepsopleiding kunnen gelijktijdig gevolgd worden, maar dat hoeft niet per se.  Cursisten die vroeger reeds een specifieke opleiding bv. Jeugd- en gehandicaptenzorg of zorgkundige gevolgd hebben, kunnen ook nog beginnen met AAV.

Toelatingsvoorwaarden

Cursisten worden 18 jaar in het kalenderjaar dat ze zich inschrijven.

Duur

Je kan de opleiding op je eigen tempo volgen. Wil je bijvoorbeeld 1 dag les in de week (meestal op vrijdag), dan moet je 5 semesters voorzien om de volledige opleiding af te maken. Je kan bijvoorbeeld ook een intensief traject volgen waarbij je alles afrondt in 1 semester. Je kan vrijstellingsproeven aanvragen die je traject kunnen verkorten. Ook recente rapporten van het secundair onderwijs kunnen vrijstellingen genereren.

Inlichtingen en inschrijvingen

Je kan een vrijblijvend intakegesprek aanvragen waarbij je samen met de trajectcoördinator een geschikt traject uitstippelt. Instappen kan telkens begin september en begin februari.

Secretariaat van het CVO VTI Leuven, campus Kessel-Lo (vanaf 1 september. Tot 1 september vind je ons terug in Lovenjoel, zie openingsuren)

Grensstraat 1B
3010 Kessel-Lo

Tel. 016 26 98 80

E-mail: vspw-leuven@vti-leuven.be

Studiekosten

Je betaalt voor deze opleiding geen inschrijvingsgeld, maar wel een bijdrage voor cursusmateriaal. Dit bedraagt tussen 4 en 13 euro per module. Aanvullende Algemene Vorming is te volgen onder een VDAB-contract indien je deze opleiding combineert met de opleiding tot zorgkundige. 

Losse modules Engels, Nederlands, ICT of wiskunde

Indien je wenst kun je je inschrijven voor afzonderlijke modules binnen de opleiding. Denk aan Engels, ICT, wiskunde of Nederlands. Een module Nederlands kan bv. interessant zijn omwille van de inhoud:

- Nederlands basis: correct leren schrijven
- Nederlands 1: hoofd- en bijzaken leren onderscheiden in teksten, samenvatten en schematiseren. Het volgen van    deze module kan je slaagkans in andere opleidingen verhogen.
- Nederlands 2: argumentatie opbouwen, een betoog schrijven

Raadpleeg het lessenrooster hieronder om te weten wanneer de module van jouw keuze ingericht wordt. Neem gerust contact met ons op indien je graag een deel in afstandsonderwijs zou willen volgen. Samen zoeken we een oplossing die voor jou past.